Menü

A napenergia lesz az alapértelmezett energiatermelési technológia?

Különböző befektetési csoportok jóslatai között szerepel a napenergia kérdése is. Ezek a csoportok azt vetítik előre, hogy a szén és atomenergia helyett egy évtizeden belül a napenergia lesz a villamosenergia ellátás alapértelmezett energiatermelési technológiája.

A USB, befektetési bankként azt prognosztizálja, hogy a napenergia kapacitás 2025-re háromszorosára fog növekedni, és 2025 és 2050 között szintén háromszorosára. Így az ehhez kapcsolódó befektetések a következő 3 és fél évtizedben 3 billió dollárnál is nagyobb arányt fognak elérni. Ahogy a szélerőművek esetében is az előző évtizedben, úgy a napelemeknél is várható globális térnyerés, a fejlődés folyamatos.

Bár az vitatott. hogy a napenergia raktározás fejlődése segít e a napelemes rendszerek térnyerésében, azt biztos, hogy az akkumulátorok költségei folyamatosan csökkennek, és az iparág ezen részén még óriási a fejlődési potenciál. Erre jó példa a Tesla-féle lakossági felhasználásra fejlesztett Powerwall rendszer.

Azt is előrevetítik, hogy a minőségi napelemes rendszer költségei belátható időn belül olyan szintre fognak mérséklődni, melyek majd már nem igényelnek támogatást.

A UBS úgy hiszi, hogy a pénzügyi közösség és a legtöbb ipari szakértő alá becsüli a napenergia kapacitás hatalmas növekedését.

Mi is következik a fentiekből?

Egyrészt, hogy a napelemes rendszerek költségei valószínűleg egyre inkább meg fognak térülni, másrészt, ha a piac ebben a szektorban meglátja a lehetőséget, akkor ez a szektor is rohamos fejlődésnek fog indulni.

Címkék : napelemes rendszer