Menü

Áramszünet napelemes rendszer mellett

Sokszor halljuk energetikai felmérések során, hogy a leendő ügyfél így szól: "Jaj, de jó, ha lesz napelemes rendszerünk, akkor nálunk mindig lesz áram."

Nos, ez nem egészen így működik. Főként, mivel a lakossági fogyasztókat az elektromos hálózatba szokták visszakötni, éppen az elektromos áram visszatáplálása érdekében.

De lássuk akkor, hogyan is működik a rendszer.

A napelemes rendszerek által termelt áram kétféleképpen hasznosítható. Egyrészt lehet tárolni , másrészt vissza lehet táplálni a rendszerbe- értsd elektromos hálózatba.

A tárolás akkumulátorok segítségével történik, ami azért választanak kevesen, mert jelenleg még az akkumulátorok ára fajlagosan magas, és az abból történő áram felhasználás során elég magas az energia veszteség is. Azaz nem tudunk annyit kivenni, mint amennyit beletettünk.

A technológia persze folyamatosan fejlődik, és a cél olyan akkumulátorok fejlesztése és forgalmazása, amely biztonságosan, kevés költséggel tud áramot tárolni, hosszú ideig és a visszanyeréskor is minimális legyen a veszteség.

De éppen a fent felsoroltak miatt manapság lakossági körben az elektromos hálózatba történő visszatáplálás az elterjedt.

Miért?

A tárolás költségessége mellett a legtöbben azért választják a visszatáplálást, mert a jelen szabályozás szerint a lakossági felhasználású energiamennyiséget a szolgáltatónak éppen olyan áron kell megvásárolnia a fogyasztótól (vagy jelen esetben mondhatnánk termelőt is), amennyiért azt az áramszolgáltató a lakosság felé eladásra kínálja. Ez azt jelenti, hogy ha egy háztartás 2000 kW áramot fogyaszt, és éppen ennyit vissza is táplál, akkor végeredményben az áramért nem fizet.

Természetesen technikailag ez általában úgy oldódik meg, hogy év végén kapja vissza a fogyasztó az év közben befizetett pénz, illetve, ha minimális a túltermelés, akkor még a többletet is.

Hatalmas túltermelés esetén azonban adózni kell a visszatáplált áram fogyasztáson felüli része után!

Akkor miért nincs áram, ha hálózatra van kötve a fogyasztó?

Ennek biztonságtechnikai okai vannak. A szabályozás úgy szól, ha nincs áram befelé -azaz áramkimaradás van- , akkor nem mehet áram befelé sem. Így aztán az invertereknek azonnal le kell kapcsolniuk, ha azt érzékelik, hogy nincs befelé folyó áram.

Hiszen képzeljük csak el azt a szituációt, hogy egy szerelő éppen a hálózaton dolgozik, amikor megfogja a vezetéket, amelyben éppen visszafelé táplálják az áramot. Éppen olyan áramütést szenvedne, mintha a fogyasztó felé menne az áram, és ahhoz érne hozzá.

A fentieket figyelembe véve, mindenki eldöntheti, hogy visszatáplálni akar, vagy tárolni, folyamatosan akar áramot, vagy belefér ha néha áramszünet van.

Természetesen, ha ezzel kapcsolatban felmerülnek kérdései, szívesen állunk a rendelkezésére. Igyekszünk mindenféle igényre megoldást találni.

Címkék : napelemes rendszer