Menü

Napelemes rendszer- az igazán stabil befektetés

A napelemes rendszerek választásánál és vásárlásánál elsődleges kérdés szokott lenni, hogy mennyibe kerül és vajon megtérül-e vagy mikorra térül meg.

Természetesen nem mindegy ezeknél a kérdéseknél, hogy milyen méretű rendszerről beszélünk, és persze a napelemes rendszer elemeinek típusa, márkája sem.

Miért fontos a márka?

Mert az egyes gyártók különböző koncepciók alapján dolgoznak. Van aki a legolcsóbbat szeretné kínálni, van aki a legjobbat, van aki olyat, ami hosszú távon is hatékony. Persze mindenki a legjobb tulajdonságait igyekszik hangsúlyozni, de ma már a könnyen hozzáférhető technikai adatok alapján nem olyan bonyolult összehaszonlítani 2 márkát, esetleg 2 konkrét terméket egymással. Sőt, vannak kimondottan erre szakosodott oldalak is.

Miért fontos a napelemes rendszer mérete?

A napelemes rendszer méretének növekedésével általánosságban elmondható, hogy fajlagosan csökken az ár, és nő az éves megtakarítás. Nem mindegy tehát, hogy 1-2 kW-os vagy 5-6 kW-os rendszerről beszélünk.Gondolja tehát végig, hogy valójában milyen méretű napelemes rendszerre van szüksége! Élete során vajon nem fog e növekedni a felhasznált energia mennyisége, nem fog e újabb fogyasztókat a rendszerre kötni, esetleg nem fog e bővülni a család és ezáltal nőni az elhasznált energia?

Miért igazán stabil befektetés a napelemes rendszer üzemeltetése?

Számoljunk egy kicsit!

Vagyünk egy átlagos 5 kW-os rendszert. Ezt jelenleg nálunk 2.650.000 Ft-ért kapja meg, szállítással, szereléssel, ügyintézéssel, AC+DC oldali védelem kialakításával, sőt Wifi eléréssel együtt.

Az 5 kW-os rendszer átlagosan évente 6000kWh áramot termel (1kW-1200kWh), természetesen függ az időjárástól, napsütéses órák számától, ne legyen sehol árnyékolva a napelem, stb, így ez a szám eltérhet, de nem jelentősen, illetve sok év átlagában kiegyenlítődik.

Ha jelenleg az 1 kWh áram kb.40Ft (és gyaníthatóan ez nem marad örökre ennyi), akkor az egy évben 40*6.000=240.000 Ft

Ami a 2.650.000 Ft-os bekerülési költségnek a 9%-a!

Ön tud ma olyan megbízható- nem kockázatos -mindenki által hozzáférhető befektetés mondani, ahol a hozam megközelíti a 9%-ot?


Önnek tehát lesz egy 2.650.000 Ft-ot érő rendszere, ami 9% hasznot hoz Önnek évente- hiszen ennyit nem kell kifizetnie a szolgáltatónak!


Persze most mondhatná, hogy ez azt is jelenti, Ön a befektetését 11 év alatt kapja vissza, és valójában csak utána történik igazi megtakarítás.

Ez igaz is meg nem is. Hiszen a pénzét nem vesztette el, csak más helyre tette, azaz a napelemes rendszerében áll. Másrész, ha egy befektetőhöz, brókerhez viszi a pénzét, ott vesznek le kezelési költséget, sőt van olyan is, ahol csak a lejárat után kapja meg a pénzét és az addig esetlegesen felgyűlt kamatot, ha hamarabb veszi ki a pénzét, akkor kevesebbet kap vissza, mint amit befizetett, a kamatok pedig szinte elvesznek.

Sőt, ez tiszta nyereség, hiszen erre kamatadó vagy egyéb kezelési költség nincs!

Mindezek után azt hiszem nem túlzás azt állítani, hogy jó befektetés a napelemes rendszerek kiépítése. Hosszú távú és stabil befektetés!