Menü

Gondoljon a jövőre! - Mennyibe fog kerülni az elektromos autóinak töltése?

Már készül egy új EU-s direktíva, mely előírná, hogy minden új építésű vagy felújított házba legyen kötelezően felszerelendő tartozék az elektromos autók töltésére szolgáló töltőpont. Előre láthatóan 2019-től kerülne bevezetésre ez a rendelet. Később pedig kiterjesztenék társasházakra is.

Valójában ez új építésű házak esetén, nem annyira nagy feladat, mindössze egy kábellel kell többet behúzni. Azonban arra nagyon figyelni kell, hogy az elektromos autók töltéséhez hosszabbítót nem lehet használni, így a töltőpontnak olyan helyen kell kialakításra kerülnie, hogy az elektromos autó parkolóhelye közelében legyen.

Ma már érdemes a napelemes rendszerek méretének kalkulálásakor az elektromos autóink energiafelvételével is számolni!

Persze a különböző autók, a különböző felhasználási módok miatt eltérőek a 100 km-re vetített energiafelvételek, de azért egy átlagos mennyiséget meg lehet határozni.

Így aztán nem is olyan nehéz a háztartási gépek energiafelhasználása mellett még az elektromos autók energiafelhasználásával is számolni a napelemes rendszerünk megtervezésekor.

Arról még nem is beszéltünk, hogy a legtöbb rendszert úgy lehet kialakítani, hogy az később bővíthető legyen. Így nem szükséges már a ház felépítésekor a legnagyobb felhasználáshoz alkalmas rendszert felszereltetni - gondolunk itt a napcellák számára.

Azonban érdemes megtervezni a háztartásunk számára legoptimálisabb rendszert és egyeztetni a kivitelezővel, mit érdemes első körben megvásárolni, és a későbbiek folyamán mi az amivel a rendszerünk bővíthető.

A kép forrása: Fenntartható építészet útmutató
A V2G (Vehicle to Grid), illetve V2H (Vehicle to House) rendszer sémája