Menü

Napelemek kiválasztásánk 3 fő szempontja

Ma már annyiféle napelem modul gyártó létezik, rengeteg márka, sok-sokféle méret és teljesítmény. Ember legyen a talpán, aki a rengeteg adatból ki tudja választani a számára legmegfelelőbbet. Éppen ezért megosztjuk Önökkel azt az 5 fő szempontot, amelyek szerint mi a beszállítóinkat megválogatjuk. Hiszen a mi érdekünk is azt diktálja, hogy az Ön igényeinek legmegfelelőbb modult kínáljuk.

Garancia

Cégünknél elsődleges szempont a garancia. Az a gyártó, aki nem tud megfelelő termék és teljesítmény garanciát vállalni, nálunk szóba sem jöhet.

Mit jelent ez?

A termékgaranciának nálunk minimum 10 évnek kell lennie. Azaz 10 évig (nagyjából elemi káron kívül) más miatt nem mehet tönkre egy napelem modul.

A termékgarancián kívül természetesen a teljesítmény garancia is nagyon lényeges. Azaz a napelem a névleges teljesítményét mennyi ideig tudja fenntartani, az mennyivel csökken az idő elteltével. Cégünknek egyik napelem modulja 97%-os teljesítményt kínál, és 10 évig maximum 0,7%-kal csökken, vagyis 10 év után is a névleges teljesítményének 90%-át leadja!

Nagy általánosságban elmondható, hogy manapság akkor elég jó a teljesítmény garancia, ha 10 évig 90%, majd 20-25 évig 75-80%-ot garantál.

Teljesítmény és teljesítmény tolerancia

Talán ezt kell legkevésbé magyarázni. A napelemtől azt várjuk el, minél nagyobb teljesítményre legyen képes, hiszen akkor termel nekünk legtöbbet. Azonban a napelemek teljesítménye változó, így azt 1 évre vetítve érdemes megnézni.

A teljesítmény tolerancia már kissé becsapós. Hiszen nem mindegy, hogy %-ban vagy W-ban adja meg a gyártó. Az emberi agy hajlamos csak a számot figyelni és ugyanannyinak értékeli első ránézésre az 5%-ot és az 5W-ot, pedig bizony tüzetesebben is meg kell néznünk.

Vegyünk 1 példát. Egy 250W-os napelemnél 5%  tolerancia az 12,5W-ot jelent, azaz a napelem modul teljesítménye 237,5W is lehet. Míg az 5W tolerancia mindössze 245W-ig enged eltérni a teljesítménytől ami %-ban nem egész 1%!

Hatásfok

Azaz minél nagyobb a hatásfok, annál több energiát tudunk hasznosítani 1 m2-nyi napelemmel. Ezt a számot kevés forgalmazó meri megadni. Miért? Mert az emberek elvárnák a 100%-hoz közeli hatásfokot, hiszen nekik is 100%-ot kell nyújtaniuk a munkájukban. Azonban a ma forgalomban lévő napelemek hatásfoka ennek bizony csak töredéke.

Jelen technológiával a 15% feletti hatásfok már kiválónak számít!


Mi ezt a 3 tételt nézzük meg elsődlegesen amikor gyártókkal tárgyalunk.

Csak ezek után következhet az ár! Hiszen bármennyire tűnik is jónak az ár, ha ezek a tényezők alatta maradnak az általunk elvártaknál, hogyan is tudnánk őket jó szívvel vásárlóinknak ajánlani?

Címkék : napelem, napelem modul