Menü

Inverter választás előtt ellenőrizze

Ha valakiben csak egy kicsit is megvan az én-megcsinálom véna, akkor a napelemes rendszerét is hajlamos maga összeállítani, és 1-2 ügyes emberrel, villanyszerelővel felrakatni. Mindez nem gond, hiszen, az mindenképpen előny, ha valaki tisztában van a használt rendszereinek a működési elvével, a felrakás folyamatával.


Azonban éppen ilyen esetekben, ha valaki ismeri a szükséges paramétereket, és maga választja ki a különböző egységeket (pl. inverter, napcella) előfordulhatnak problémák.

Mégpedig...

Ritkán, de előfordulhat, hogy az összeválogatott elemek nehezen illeszthetőek egymáshoz, például más a csatlakozás, mint, amire számított, hasonlók. Ezek viszonylag gyorsan, kevés vesződséggel orvosolható problémák.

A nagyobb probléma azonban akkor következik be, ha a rendszer építtetője maga néz utána az áraknak és rendeli meg az invertert, mondjuk külföldről. Mert úgy gondolja, neki az jobban megfelel, árban, tudásban, stb.

Azonban amikor az áramszolgáltató emberei kimennek átvenni a háztartási kiserőművet, akkor nagy lesz az ijedtség, ha nem voltunk elég körültekintők.

Minden áramszolgáltató kiadja azon inverterek listáját, amit elfogad és a szabályszerű bekötés után átvesz, azzal hitelesen tudja számolni a visszatáplált energia mennyiséget.

Ha Ön nem a megfelelőt invertert választotta, akkor indul a kálvária. Hiszen, le kell szerelnie, kell egy elfogadottat vásárolnia, a régi nem elfogadottat valahogy meg kell próbálni visszaküldeni vagy becseréltetni.

Ezeknek a problémáknak az elkerülésére, javasoljuk, hogy a különböző áramszolgáltatók által kiadott dokumentumokat nagyon alaposan nézzék át, hiszen még az áramszolgáltatók listája között is lehetnek eltérések. Bár ezek a listák folyamatosan bővülnek.


Ha semmiképpen nem akar kockáztatni, bízzon meg egy szakembert, legalább a rendszer elemeinek kiválasztásával.

Segítségképpen azért az alábbi linkekre kattintva megtalálja azokat a dokumentumokat, amelyeket a különböző áramszolgáltatók háztartási kiserőmű létesítése esetén rendelkezésre bocsátanak.


ELMÜ dokumentáció

EDF DÉMÁSZ háztatási kiserőműre vonatkozó szabályzata

E-On alkalmazható inverterek listája

Címkék : inverter