Menü

Mi az a napelem rendszer?

Mi az a napelem rendszer?

Sokan és sokszor beszélnek napelemes rendszerről, napkollektorról, egyáltalán napelemről, de sokszor keverednek a fogalmak.

Ezek tisztázására írjuk le, mit is jelent a napelem rendszer.

A napelem vagy napelemes rendszer áram termelésére alkalmas. Áll egyrészt a napelemekből vagy más néven panelekből, másrészt az inverterből és persze a tartószerkezetből és egyéb vezetékekből. Valamint egy termelés-fogyasztás mérő villanyórából, amelyet az áramszolgáltató bocsát a fogyasztó rendelkezésére.

Mivel a napelemek a napfény segítségével egyenáramot állítanak elő, ezért ez még Önmagában alkalmatln a felhasználásra. Ezért kell az inverter, amely átalakítja váltóárammá ( 230V, 50Hz) a megtermelt energiát, amely már alkalmas a felhasználásra (visszatáplálásra és a gépek, berendezések működtetésére).

Elláthatja e közvetlenül a háztartást a napelemes rendszer?

A napelemes rendszerek használatának szigorú szabályai vannak.

A napelemmmel megtermelt energiát elraktározhatja akkumlátorokba, azonban ezek ára eléggé magas, ráadásul jelenleg még nagy a veszteség, amely a raktározáskor és a felhasználáskor keletkezik, eért ezzel a lehetőséggel a háztartások nem igazán élnek.

A másik lehetőség a közüzemi hálózatba visszatáplálni a megtermelt energiát és a szolgáltatóval meghatározott időközönként elszámolni a fogyasztott és megtermelt energia közötti különbséget. Aminek az egyenlege persze elehet pozitív vagy negatív, attól függően milyen nagyságú rendszer került felhelyezésre és milyen fogyasztók vannak a hálózatra kötve.

Ha a megtermelt energia több mint a fogyasztott, akkor a szolgáltató a különbözetet kifizeti a fogyasztónak. Figyelem az SZJA bevalláskor az ebből származó jövedelmet is fel kell tüntetni.